Tohum Kaplama Nedir ?

Tohum kaplama ülkemizde yeni kullanılan bir yöntemdir.Peki tohum kaplama nedir? Tohum kaplama tohumun etrafının özel maddelerle kaplanmasıyla tohumun dış etkenlere karşı korunmasıdır.

Tohum Kaplama

Tohumların daha hızlı ve eksik vermeden çıkmasını sağlar. Güçlü bir kök sistemi oluşmasıyla bitkinin daha kaliteli ve verimli olmasını sağlamaktadır.Bu ürünler bir besin maddesidir. Tohumlar önceden mantar hastalıklarına veya başka zararlılara karşı kaplansada bu ürünün kullanılması gereklidir. Gerekli diyorum çünkü kaplı gelen tohumlar bu ürünler ile kaplı değildir.

Tohum ilaçları ile beraber kullanıldığı zaman tohum ilaçlarının tohuma yapışmasını sağlayarak ilaçlama kalitesini ve başarısını artırır.
• Kurak şartlarda yapılan ekimlerde tohumların eş zamanlı çimlenmesini sağlayarak ürünün yeknesak gelişmesini sağlar.
• Daha hızlı ve daha yüksek oranda çimlenme sağlar.
• Çim kapağının daha kuvvetli oluşumunu sağlar.
Tohumların kaplanması ya da ince bir film tabakası ile örtülmesi hususu başlangıçta, hassas ekimi* (precision planting) daha kolaylaştırmak ve -insektisit uygulamak suretiyle- tohumları elverişsiz tohum yatağı şartlarına karşı korumak gayesiyle geliştirilmiştir. Bu başlangıç aşamasını takiben –tohum kaplama- işine pek çok ilaveler yapılması söz konusu olmuştur. Bunlardan bazıları şunlardır; baklagil tohumlarına biyolojik inokulantlar uygulanması, tohum etrafındaki toprak pH sının modifiye edilebilmesi için kireç kullanılması; tohumluğa aktive edilmiş karbonlar, bakteriyel hastalıkları kontrol altına almak amacıyla antibiyotikler ilavesi, herbisitler ve herbisit antidotları veya yumuşatıcılar (softeners) yapıştırılması, çimlenmeyi geciktirmek amacıyla yazlık buğdayda çok sayılı tabaka (multilayer) uygulanması, tavaya çeltik ekiminde su altındaki çeltik tohumlarına oksijen sağlamak gayesiyle kalsiyum peroksit ilavesi, su sever (hydrophobic) materyal olarak lanolin yağı ve/ veya soyada kuru ya da su basmış topraklara ekilen tohumları korumak için Captan eklenmesi, soya da mikro besin maddeleri (Molibden, Kobalt, Boraks) uygulanması vs.

Tohumları film ile kaplamanın belli başlı avantajı, tohumda su emilim hızının düzenlenmesidir. Böylece tohuma hızlı bir şekilde su girmesinin yol açtığı hasar ve foto aktif kimyasal maddeler ile biyolojik ürünlerin tohuma girmesi engellenir.Fungusitler, insektisitler ve toksik tozlara karşı bireysel koruma sağlanır.